Israelul, unul dintre cei mai importanți aliați ai Statelor Unite, probabil nu va confirma, nici nu va infirma informațiile relatate de cotidianul The New York Times. Însă Ron Dermer, ambasadorul israelian la Washington, a reiterat că cele două țări vor menține cooperarea strânsă în combaterea terorismului. „Israelul are încredere deplină în relația schimburilor de informații cu Statele Unite și așteaptă intensificarea relațiilor în mandatul lui Donald Trump”, a explicat Ron Dermer.
Însă numeroși membri ai Congresului, inclusiv republicani, așteaptă clarificări din partea lui Donald Trump. Comisia pentru Informații din Senatul SUA a cerut Casei Albe detalii și eventuale note scrise din timpul întrevederii lui Donald Trump cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, informează site-ul agenției Reuters.
Donald Trump, președintele Statelor Unite, a dezvăluit informații clasificate în cursul întrevederii pe care a avut-o săptămâna trecută cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, și cu ambasadorul rus Serghei Kislyak, afirmă foști și actuali oficiali americani citați de cotidianul Washington Post. Donald Trump i-a primit pe 10 mai la Casa Albă pe Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, și pe ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Serghei Kislyak. Potrivit unor foști și actuali oficiali americani, Donald Trump a început să discute detalii despre o amenințare de tip terorist reprezentată de rețeaua Stat Islamic (IS) asociată transportării laptop-urilor la bordul avioanelor de pasageri. În acest mod, Donald Trump ar fi dezvăluit informații clasificate și ar fi periclitat o sursă esențială de informații despre organizația fundamentalistă sunnită Stat Islamic, activă în principal în Siria și Irak.
Informațiile dezvăluite de Donald Trump oficialilor ruși fuseseră oferite serviciilor de spionaj americane de o națiune aliată a Statelor Unite prin intermediul unui acord de schimb de date clasificate considerate atât de sensibile încât detaliile nu le sunt transmise altor aliați occidentali și sunt restricționate chiar și în cadrul Administrației de la Washington, au explicat pentru cotidianul The Washington Post, sub protecția anonimatului, foști și actuali oficiali americani.
Donald Trump susține că are „dreptul absolut” de a desecretiza informații, pe fondul acuzațiilor conform cărora ar fi dezvăluit Rusiei date secrete despre amenințări reprezentate de rețeaua fundamentalistă Stat Islamic. „În calitatea de președinte, am vrut să împărtășesc cu Rusia (în cursul unei întrevederi publice la Casa Albă), având dreptul absolut, lucruri referitoare la terorism și la siguranța aeronautică. Sunt rațiuni umanitare, plus că vreau ca Rusia să intensifice semnificativ operațiunile împotriva rețelei Stat Islamic și terorismului”, a transmis Donald Trump marți prin Twitter.
Pe de altă parte, un oficial european de rang înalt a declarat că țara sa ar putea opri transferul de informații clasificate în Statele Unite dacă se va dovedi că președintele Donald Trump a dezvăluit date secrete Rusiei. Transmiterea în continuare de informații „ar putea prezenta riscuri pentru sursele noastre”, a declarat oficialul citat de site-ul agenției Associated Press. Oficialul face parte dintr-un serviciu de informații al unui stat european. El a preferat să păstreze anonimatul, atât pentru că nu este autorizat să discute public pe această temă, cât și pentru evitarea identificării țării din care face parte, potrivit site-ului Politico.com.